Home & Living

Hangen op een Loungeset – Chillout Muziek

Geen dag zonder Bach en geen lounge zonder muziek. Dus ook als jouw loungeset op z’n plek staat en de drankjes tevoorschijn zijn gehaald moeten de voetjes omhoog in standje ‘relax en de boel de boel’. En omdat wat extra te stimuleren, dat de boel laten, doen we hier een duit in het muzikale zakje. Muziek, om nog harder te chillen. Op je loungeset! 🙂

Stel je chillzone samen!
Home & Living NL | BE

St Germain – Sure Thing (2000)

Midden op de dag, bij een prettig zonnetje, het liefst met je voeten op je slippers en een flink kussen in je rug. Dat is het moment dat je Sure Thing aan moet zetten van St Germain. Een favoriete tune van velen vanwege de warme klanken, het lage tempo en die zwoele stem die het geheel (hetzij op wat gebroken en geknipte wijze) begeleidt. Dit is – voor de uren gedurende de dag – niet voor niets een favoriet bij veel strandtenten. En als je deze hebt afgespeeld, ga dan gelijk verder naar “What You Think About”. Afkomstig van hetzelfde album: Tourist.

John Coltrane – Stardust

Wellicht niet de meest voor de hand liggende relaxplaat vanwege de minder gangbare akkoorden en songstructuren (jazz, he? 😊) maar feit is: dit pareltje van Amerikaanse saxofonist John Coltrane is een monument van schoonheid.

Coltrane speelt op Stardust jazz op laag tempo waarop je heerlijk weg kunt dromen of een goed gesprek kunt voeren, al zittend in je loungeset. Een mooie als de avond valt, of je tot laat buiten zit, onder het genot van een mooi glas *vulhierietsin* en een sigaar. Voor het gevoel. Liefhebbers checken ook de Rudy van Gelder Edition. Bonusartikel voor de muziekliefhebbers en audiogeeks hier. Over Rudy die gewoon z’n ding deed, en niks fout.

Sébastien Tellier – La Ritournelle

Je zit heerlijk op je plek, de zon gaat langzaam onder, om opgeslokt te worden door de zee. Om je heen zie je ontspannen mensen en dartelen de obers over en weer met dienbladen vol glazen wijn en mooie gerechten. Serieus, iedere plek verandert is een prachtig strandpaviljoen als La Ritournelle van Sébastien Tellier opstaat.

Een meesterwerk als het om lounge gaat, aldus onze manager content en het is niet onterecht dat hij dat zegt. Het drumwerk van Tony Allen is repetitief, en strak en het perfecte ritmische bed voor de instrumentatie die zich langzaam over een duur van zeven minuten ontvouwt en uiteindelijk via een decrescendo uitgekleed en langzaam op z’n einde komt. Alsof je op het strand weggezakt in een loungeset met een wijntje in de hand naar de zee kijkt. #zininwijnnu

Air – Moon Safari

Wellicht het favoriete chill- en loungeliedje van iedereen en niet voor niets. Het thema is universeel, de klank is uitermate toegankelijk en doet je zweven op een aangenaam wolkje van geluid dat gevormd wordt door een akoestische gitaar, en een subtiele ritmesectie. De naam Air is wat dat betreft uitermate treffend gekozen. Het geheel wordt afgetopt met een zwoele en warme zanglijn waarbij het – inmiddels misschien wel – iconische refreintje de kers op de muzikale taart vormt. Een moderne loungeklassieker.

Buena Vista Social Club – Chan Chan

De Zuid-Amerikaanse vibes van de heren van Buena Vista Social Club: hoe kun je dat nou niet fijn vinden? Wat kun je hier nog over zeggen? Dat je jezelf in Havana waant, aan een tafeltje met een groepje locals, op een zwoele avond. Loerend naar de straat waar mensen rustig voorbij lopen, met het geluid van de zee in de achtergrond.

Bicep – Glue

Als het einde van de dag nabij is en iedereen er een beetje doorheen zit van de hete zon en de rozigheid is toegeslagen… Dan is daar het moment om Glue van het Britse duo Bicep van stal te halen. De repetitieve beats met ‘sub heavy’ kickdrum vormen het canvas waarop dromerige synthesizers rondzingen, gecombineerd met een subtiele (soms meerdelige) melodielijn en een vocal sample die je samen door je rozigheid heen loodsen, terwijl je nog een keer wegzakt in je loungeset.

Goldie & Metalheadz – Inner City Life

Balletjes kunnen raar rollen in het leven. Dat was zeker het geval voor de drummer van de Amerikaanse band The Winstons. Zijn drumsolo op het nummer “Amen Brother” is namelijk de reden dat in de jaren 90 een muziekstijl is ontstaan die we tegenwoordig Drum & Bass noemen. Een ritmisch complexe vorm van dansmuziek met zware baslijnen.

Producers uit deze scene zochten plaat na plaat, album na album af, op zoek naar die ene drumsolo die ze met hun samplers konden knippen en herarrangeren, op konden rekken en alles er tussenin. Om tot nieuwe, spannende ritmes te komen. Inner City Life van pioniers Goldie & Metalheadz is een wat radiovriendelijkere benadering van het genre met dromerige synthesizerklanken en prachtige zang. Een hele fijne als je aan je drankje zit te nippen.

Wellicht zijn de drums wat te ‘out there’ voor sommigen maar wie heeft dat door op laag volume? Als je in je loungeset zit? Precies.

Psssst Bluetooth Speaker? Iemand? Check onze Electronics winkel
NL | BE

Lamb – God Bless

Van hetzelfde laken een pak en ook tijdperiode is het liedje God Bless van het Britse duo Lamb, bestaande uit producer Andrew Barlow en zangeres Louise Rhodes. Op God Bless benadert het duo het genre ongeveer hetzelfde, maar subtieler. Het slagwerk is nog steeds veelzijdig, met heel veel noten maar wordt nooit te overheersend. Hetzelfde geldt voor de atmosferische klanken, strijkers en bas.

De som der delen van God Bless is een muzikale amazone waarover de zoete stem van zangeres Louise Rhodes neerdaalt als een zomers regenbuitje: het kalmeert, verkoelt en verkwikt tegelijkertijd. Als balsem voor de ziel. “God bless the day, that makes me feel this way.”

En voor het geval de voetjes toch nog van de vloer gaan…

Alan Fitzpatrick – For An Endless Night

Met chillen heeft deze technokraker niks te doen. Met dansen des te meer. Dus als de sfeer er goed inzit, de drank in de man en de duisternis gevallen is, dan kan je hier niet mee fout gaan. Fitzpatrick zet de sfeer neer met repetitieve drumcomputerklanken die stukje bij beetje worden aangekleed met verschillende synthesizerbedjes en een warme basmuur. En als de hoofdmelodie eenmaal begonnen is en de drums wegvallen ontwaart zich een gevoel van gewichtsloosheid. Een toestand waar zorgen niet bestaan en het alledaagse gelaten wordt voor wat het is. Vergeet alles even, het is feest.

Wij wensen jullie een fijne zomer.

Facebook Comments